GVA 21-1-2017

ZANDHOVEN - Dankzij Zandhoven en het enthousiasme van twee Inges hebben zeventien gezinnen in Kenia een eigen geitje.

 

Inge Peers (53), een kleuterjuf uit Pulderbos die les geeft in Zandhoven, ging tijdens de kerstvakantie zeventien geitjes overhandigen aan arme gezinnen in het dorpje Mwakamba in Kenia. Samen met vriendin Inge Sprangers uit Hoogstraten startte ze er een geitenproject.

 

De geitjes werden gesponsord door het gemeentebestuur van Zandhoven uit het budget voor ontwikkelingsshulp. “We vinden het een sympathiek en hartverwarmend initiatief”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). De zeventien geitjes verschaffen de gezinnen een vorm van inkomen en eten.

Inge verloor in 2010 haar hart aan Kenia. “In 2010 reisden mijn man en ik er voor het eerst naartoe omdat een kennis er een vakantiehuis heeft. Het dorpje Mwakamba is gelegen aan een rivier. Twee dorpelingen verkochten boottochtjes aan toeristen.  We waren onder de indruk van de armoede in Mwakamba, zo dichtbij het toeristische strand en de riante hotels van Diani Beach. De dorpelingen leven in kleine hutten van leem, hebben amper zuiver drinkwater, geen sanitaire faciliteiten en geen toegang tot gezondheidszorg. Voor die mensen is het elke dag onzeker of er ’s avonds eten zal zijn voor hun gezin. Ondanks de armoede zijn ze heel optimistisch en vrolijk. We raakten er bevriend met twee jonge gezinnen die intussen als broers en zussen voor ons zijn.”

Mwakamba ligt aan de zuidkust van Mombasa. Inge Peers en haar vriedin Inge Sprangers uit Hoogstraten begonnen nu een vzw om de inwoners te helpen. “Ik reis er nu meermaals per jaar naartoe. Sinds twee jaar houden we jaarlijks een benefiet. Met de opbrengst kochten we een tuk tuk, een motorische driewieler die als taxi gebruikt kan worden. Zo kunnen de dorpelingen ook iemand die ziek is of moet bevallen sneller in het ziekenhuis krijgen. In ons hoofd groeide een geitenproject. We willen elk gezin een vrouwelijke geit geven. Die zorgen dagelijks voor verse melk, maar ook voor nageslacht zodat ze een geit kunnen slachten of doorverkopen. De voorwaarde is wel dat ze altijd één geit moeten houden.”

Inge reisde in de kerstvakantie naar Kenia. Op 2 januari kocht ze op de geitenmarkt van Mwagulu zeventien geitjes en één bok. “De markt was echt gigantisch: er stonden zeker duizend geiten. We hadden de burgemeester, een geitenkenner en twee dorpelingen meegenomen om goede geitjes uit te kiezen. Daarna hebben ze die geiten met een voertuig met laadbak naar Mwakamba gebracht, dat op twee uur rijden van de geitenmarkt lag. De geitjes konden we kopen met steun van de gemeente Zandhoven. Ze kosten omgerekend 47 euro het stuk. Het leek ons eerst duur, omdat je in de Wereldwinkel voor sommige projecten een geit tegen 30 euro kan kopen. Maar de burgemeester en de geitenkenner hebben er op toegezien dat het geen oude slachtgeiten waren die we kochten, maar gezonde jonge dieren die binnen twee maanden voor het eerst gedekt kunnen worden.”

De zeventien gezinnen waren enorm opgetogen. “Het is nog maar een begin, want Mwagulu telt 200 gezinnen. We hebben de eerste geitjes van ons project alvast aan de mensen gegeven die ze het meest nodig hebben. In het dorp staan voldoende struiken en groen waar de dieren - die aan een lange koord worden gehouden - kunnen knabbelen. Ze zorgen er goed voor. Geiten zijn ook gemakkelijke beesten om te houden.”

 

De twee Inges hopen binnen enkele maanden opnieuw geitjes te kunnen schenken. “In juli vertrek ik terug. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen, maar ik ben helemaal verkocht aan Afrika”, lacht de kleuterjuf. “Dat gevoel was er nog niet bij die eerste reis in 2010 maar is gaandeweg gegroeid. Mwakamba is precies mijn tweede thuis. Komt het door de zon? Het is er altijd zo licht. De mensen leven vooral buiten en zijn altijd even goedgezind. Hopelijk kunnen we nog dikwijls naar de geitenmarkt om de levensstandaard van de gezinnen te helpen opkrikken.”